Яким має бути стіл на кухню?


Перший крок до покупки ідеального кухонного столу – це чітке розуміння, навіщо він вам потрібен. Для великих сімейних вечерь, ранкової чашки кави, вечірок з друзями або святкових застіль? Скільки людей живе в квартирі або будинку і скільки з них обідає на кухні одночасно? Як часто до вас приходять в гості? Зрештою, скільки у вашій кухні місця, якої вона форми, в якому стилі оформлена і скільки ще меблів потрібно розмістити?

Розміри кухонних столів

Середній розмір для столу на двох – приблизно 80х60 см. Кожне нове посадочне місце – це ще близько 60 см на одну людину. А ось ширину можна залишити незмінною – 80 см цілком достатньо.

  • Для чотирьох добре підійде стіл 80х120 – 80х130 см;

  • Для шістьох – 80х180 – 80х190 см;

  • Для вісьмох – 80х250 см.

Погодьтеся, це вже досить значні габарити, особливо – для типової кухні в багатоповерховому будинку. Тому якщо ви не маєте в своєму розпорядженні просторої їдальні в приватному котеджі, зверніть увагу на розкладні моделі.

Що стосується круглих обідніх столів, тут теж є приблизний алгоритм. На двох потрібна стільниця діаметром близько 60 см, і кожне нове посадочне місце збільшує його ще на 20 см. Враховуйте, що з усіх боків ще знадобиться проход мінімум в 70 см.

Конфігурація столу для кухні

Крім класичних стільниць зараз є десятки розкладних моделей, які ідеально підходять для невеликих кухонь. Це і звичні розсувні, і висувні, і трансформери. Замість стільниці можна розширити підвіконня або зробити її відкидною, яка щільно прилягає до стіни в складеному вигляді.

Два найпоширеніших варіанти опори – це чотири ніжки або ж широка стійка центральна опора. Перший варіант більш надійний, особливо – для великих містких столів. Тут кращий баланс і менший ризик випадково перевернути стіл. Другий варіант набагато компактніший, зручніше поміщаються ноги і ніхто з гостей не буде впиратися коліньми в стіл.

Форма кухонного столу

Класичні квадратні стільниці місткі і зручні. Вони гарні, коли невеликі – наприклад, на сім'ю з чотирьох осіб. В іншому випадку краще звернути увагу на прямокутні – вони менш громіздкі.

Круглі і овальні столи менш просторі, але вони займають менше місця. Прохід залишається більшим, і ніхто не буде травмуватися об виступаючі кути. Але такий стіл не вдасться поставити впритул до стіни.

Матеріал для кухонного столу

Сучасні стільниці роблять з чого завгодно – від пластика до ротанга. Але якщо ви хочете модель, яка прослужить 10, а то і 15 років – беріть масив дерева. Він набагато міцніший, надійніший та естетичніший, ніж ДСП. Дерево виглядає тепліше та затишніше скла, і на ньому не залишаються розводи. Воно вписується в будь-який класичний і сучасний інтер'єр, включаючи модні мінімалістичні і еко-стилі.

Нові технології обробки дерева дозволяють забути про його основні недоліки. Це чутливість до вологи і примхливість в догляді. Навіть на кухні такі стільниці не доставляють клопоту, якщо дотримуватися нехитрих правил експлуатації. Наприклад, не різати продукти прямо на поверхні і не ставити на стіл посуд одразу з плити без підставки. Натомість ви отримуєте неповторну фактуру і аромат справжньої деревини.

Ще не визначилися, який стіл хочете поставити на кухню? В інтернет-магазині «Скіф» ви знайдете великий асортимент моделей різних форм, розмірів і конфігурацій! Всі вони – з натурального дерева і за цілком доступними цінами!

Напишіть, що ви шукаєте і натисніть Enter