Як почистити диван в домашніх умовах


Почистити диван самостійно складно, але можливо. Потрібно тільки правильно розібратися, від яких забруднень доведеться позбутися, тому що методи є дуже різні. Крихти, жирні плями, пролита кава, пил і котяча шерсть – це тільки мала частина проблем. Ділимося основними лайфхаками!

Як позбутися від пилу?

Вибити диван від пилу можна простою пластмасовою вибивачкою або навіть непотрібним простирадлом. Намочіть і добре відіжміть простирадло, розстеліть на дивані і добре простукаєте по всім м'яким частинам. Так пил відразу буде залишатися на вологій тканині, а не підніматися в повітря. Рекомендуємо повторити процедуру кілька разів та виполоскати простирадло між підходами.

Крім того, можна використовувати пилосос. Але щоб ефективно очистити диван, змініть насадку на щілинну або пройдіться по оббивці і западинам просто шлангом. Якщо повторювати процедуру регулярно під час прибирання, пил не буде встигати накопичуватися.

Як позбутися від жирних плям?

Від старих плям майже неможливо позбутися без засобу для виведення плям, так що рекомендуємо відразу взяти його і не витрачати час і сили. Якщо пляма свіжа, її можна присипати товченою крейдою, сіллю, тальком або рисовим борошном. Коли порошок вбере жир, обережно зберіть його губкою або щіткою. Повторюйте процедуру до тих пір, поки пляма не зійде.

Як позбутися від плям крові?

Це одне з найбільш стійких і складних забруднень, тому важливо встигнути якомога швидше. Спочатку розстеліть на пляму вологу прохолодну ганчірку. Потім добре промокніть сухою серветкою і дайте трохи підсохнути, і повторіть процедуру 2-3 рази.

Змішайте сольовий розчин з 2 ч.л. солі на склянку води і нанесіть його на пляму пульверизатором. Зберіть вологу сухою серветкою, і повторюйте. А ось старі плями варто обробити серветкою, змоченою в перекису або нашатирі. Але не в якому разі не можна терти. Якщо використовуєте нашатир, спочатку перевірте на непомітному місці, чи не зіпсує він оббивку.

Як позбутися від чорнила?

Ефективно відчистити пляму від ручки можна тільки спиртом. Тут теж важливо не терти і не розмазувати ще більше. Використовуйте ватяний диск або паличку, і частіше міняйте по мірі забруднення.

Як позбутися від плям від напоїв?

Плями від соку краще теж виводити спиртом, як і чорнильні. А от плями від кави або чаю можна спробувати змити мильним розчином. Або натерти ділянку звичайним брусковим милом і відразу його змити. В такому разі не залишайте його на плямі для «закріплення результату», тому що потім на оббивці залишаться розводи. А відразу вимакуйте вологою ганчіркою. Пляму від вина спочатку потрібно присипати сіллю, щоб вона по можливості ввібрала колір. Потім – промити етиловим спиртом, і вже потім – мильним розчином і вологою серветкою.

Як позбутися від жуйки або воску?

Жуйку на оббивці спочатку потрібно заморозити, прикладаючи кубики льоду в пакеті. Коли вона стане зовсім твердою, можна акуратно зіскоблити її з оббивки. Якщо залишилося пляма, протріть її спиртом. З воском принцип той же. Дайте йому застигнути і обережно зніміть. А слід накрийте тонкою бавовняною тканиною і пропрасуйте праскою.

Напишіть, що ви шукаєте і натисніть Enter